Суперсилата на бащата

13.11.2013 22:14

Чудили сте се някога в какво биха се превърнали децата ви, ако вярваха, че могат да направят всичко? Като баща, вие имате велика суперсила, която можете да предадете на децата си чрез думите, които отправяте към тях.

В ежедневието си можете да "посеете” идея в главата на член от семейството си и след това можете да наблюдавате как това променя нейните/неговите действия. Силата на предложенията е много голяма (като бащинска суперсила) и вие трябва да я използвате в полза на децата си.

В някой контекст, това се определя като "ефекта на Пигмалион” или "самоизпълняващи се пророчества" – феномен, при който хората (особено децата) често не само постигат, но и надхвърлят това, което значимите хора в живота им очакват да достигнат.

Ето ви един пример: в едно начално училище (няма значение къде) направили клас от ученици, които постигат много високи резултати и такива с по-слабо представяне при изпълнение на задачи. Скоро последните или слабите ученици били опредени от учителите си като "надарени” и били преместени в групи за напреднали. Не изминало много време, докато учениците наистина не започнали да показват драматично подобрение. Колкото повече се е очаквало от тях, те толкова повече отговаряли на очакванията.

По същия начин, ние, бащите, имаме силата да повлияем върху мислите и поведението на децата си с помощта на думите и отношението ни към тях. За съжаление, прекалено много бащи използват силата на предложенията в негативен аспект. Някои бащи казват: "Може да пробваш това, сине, но съм сигурен, че не си създаден за това.” или "Знаех си, че не можеш да се справиш с това.”

"Колко пъти да ти казвам, че…?” Ако правите подобни коментари, вие подсигурявате на децата си възможността да възприемат песимистичния възглед, особено ако чуват и други негативни подмятания всеки ден.

Но ако сте достатъчно съзнателен и целенасочен, вие можете да използвате тази сила, за да подтикнете случването на чудеса. Ако вярвате в децата си и ако непрекъснато им повтаряте, че са хората, които ще променят света, те най-вероятно ще достигнат това ниво.

Сега, как бихте го направили? Насърчавайте децата си по-често. Забелязвайте какво правят. Отбележете най-доброто в тях. Обърнете се към тях с малко по-пресилена позитивна реакция на окуражаване за нещата, които се опитват да правят. Пробвайте примерно да им казвате: "Видях как помогна на онова момиче и съм много горд с теб!”. Посочвайте им уменията и дарбите, които забелязвате у тях и след това направете още една крачка напред, като един вид предвещаете какво биха постигнали, ако развият таланта си. А когато искат да опитат нещо ново, помогнете им да намерят начин да го направят. И не на последно място, използвайте думи и насърчителни слова, които да предизвикват децата ви да се стремят към високи върхове, към величие.

Нека всичко, което ви казваме, не ви звучи като команда или като начин на възпитание, който се опитваме да ви пробутаме (да, вие най-добре знаете как да възпитавате детето си), но приемете опита ни и съветите ни като приятелско рамо, което е устояло през годините. И ако сте склонни да отгледате лидерите не само на семейството ви, но и на света, то следния план на действие би ви бил от полза:

  • Изтъквайте добрите качества, таланти и умения на децата пред други хора – приятелите им, други семейства, учители, ваши приятели и т.н. 
  • Говорете с децата си за целите и амбициите, които могат да си поставят за идните месеци, например. Научете ги, обаче, да бъдат реалисти, като в същото време заложите на вашата подкрепа в постигането на тези неща, че и повече.
  • Обръщайте внимание на ежедневните коментари, които правите спрямо децата си. Вместо да се фокусирате върху нещата, които не искате да правят, по-добре изказвайте положителните си виждания за това, какво очаквате да виждате от тях.
  • Показвайте обичта си ежедневно и колкото се може по-интензивно. Дайте им да разберат чрез думите и действията си, че се борите и блъскате с живота за тях, за да се целят в звездите и да най-вече да ги достигнат.
  • Изразявайте обичта си с думи. Например, пробвайте с: "Без значение какво правиш, ти си много специален/на за мен. Не е необходимо да печелиш любовта ми.”